OBIECTUL

Vernisaj Joi, 14 martie 2024,ora 18.00 – prezint─â Alexandru Ovidiu Vintil─â – poet ╚Öi eseist

Proiect realizat ├«n parteriat cu 
Societatea Scriitorilor Bucovineni

Iulian COP─éCEL – artist vizual, membru titular UAP Ia╚Öi

Lucrare de art─â: 
Iulian COP─éCEL – artist vizual
Autor text ╚Öi curator: 
Alexandru Ovidiu Vintil─â – poet ╚Öi eseist 

Dimensiunile lucr─ârii: 
15 pânze pe șasiu cu dimensiunile de
100cm x 100cm
Desen pe hârtie de 12 cm x 17cm
Tehnic─â:
cele 13 pânze pictate într-o tehnică mixtă de acrilic, creion grafit, creioane colorate, creioane cerate, corector alb.
Panoul jurnal: tu╚Ö – peni╚Ť─â ╚Öi corector alb
Desen portret: cărbune pe hârtie

Titlul lucr─ârii:
Obiectul
Lucrare realizată integral în anul 2023
(din fonduri proprii)

Obiectul (lui Iulian Cop─âcel) Autor: Alexandru Ovidiu Vintil─â  

Autorul acestui Obiect (psihedelic) vine din expresionismul abstract al lui Pollock ╚Öi al altora, ╚Öi se manifest─â pun├ónd accentul pe inven╚Ťia unor noi modalit─â╚Ťi de a face art─â. Este, dac─â vre╚Ťi, o form─â de a nara realitatea nud─â, marcat─â inclusiv de hazardul obiectiv. Nimic nu e decorativ, superficial, nesincer. ├Än dinamica pe care o imprim─â Iulian Cop─âcel lucr─ârilor sale, reg─âsim eterna re├«ntoarcere la substan╚Ťa ├«n care descoperim fiin╚Ťa fiin╚Ťei, sinele sinelui, lumea ├«n tot ce are ea mai personal, cu ├«ntreaga sa dialectic─â. Dac─â aspira╚Ťia omului e vertical─â, exist─â ca un halou o derulare orizontal─â a timpului. Totul curge orizontal, tensionat, forme ╚Öi nuan╚Ťe se ├«ntrep─âtrund cu realit─â╚Ťile pe care le percepe artistul ├«n c─âutarea ini╚Ťiat─â, un drum ce nu se termin─â niciodat─â. Sunt sentimente, tr─âiri, interoga╚Ťii coagulate ├«ntr-un r─âspuns prin care autorul ne comunic─â o stare de fapt a adev─ârului propriu, la care a ajuns ├«ntr-un anumit moment al g├óndirii sale artistice.

Culoarea, de╚Öi evanescent─â, e elementul unui ceremonial sinestezic provocator, perceptibilul se transform─â ├«n imperceptibil, misterul unei naturi aflate ├«ntr-o mi╚Öcare perpetu─â se articuleaz─â ritualic ├«n lucrarea artistului vizual ie╚Öean. Sunt fe╚Ťe ╚Öi suprafe╚Ťe ale unor desc─ârc─âri de energie ├«ntre╚Ťesute cu fine╚Ťea unui caligraf-seismograf. 

De la spontan, la grav, tonul e intens emo╚Ťional la Iulian Cop─âcel, un artist contemporan care vrea s─â reconfigureze realitatea, propun├ónd o realitate alternativ─â, revelatoare. El se recite╚Öte ╚Öi, pornit pe o asemenea cale, el recite╚Öte tot ce ├«l ├«nconjoar─â. Rezultatele la care ajunge sunt transmise ├«ntr-o semantic─â a devenirii atipic─â. Obiectul s─âu este conceput subsecvent, cele treisprezece tablouri care se succed ├«ntr-unul, ├«ntr-o imagine singular─â, p├ón─â la urm─â, fiind dispuse ca atare, artistul sesiz├ónd c─â totul are leg─âtur─â cu totul, c─â suntem captivi ├«ntr-un organism viu care se schimb─â ├«n permanen╚Ť─â ╚Öi ├«n interiorul c─âruia regulile jocului se modific─â la nesf├ór╚Öit. 

Chiar dac─â, aparent, artistul vizual nu ├«╚Öi implic─â arta social, totu╚Öi, el lucreaz─â la un construct cu impact ├«n comunitate, ├«n sfera societ─â╚Ťii pe care ╚Öi-o dore╚Öte mai pu╚Ťin de suprafa╚Ť─â. Obiectul s─âu abstract, psihedelic, cum am mai zis, nu e deloc gratuit, are o ╚Ťint─â, aceea de a sc─âpa de nevroza timpurilor pe care le travers─âm cu to╚Ťii.

Iulian Cop─âcel are ├«ncredere ├«n valoarea uman─â a culturii. Pictura ├«i e consubstan╚Ťial─â cu anvergura sa intelectual─â ╚Öi are mereu tendin╚Ťa de a rotunji fizionomia artei pe care o practic─â, de a o ├«nchide ╚Öi apoi, ├«n chip necesar, de a o deschide. O pendulare de acest tip ├«i e specific─â artistului ie╚Öean, adept al haosului organizat cu emfaza ╚Öi exuberan╚Ťa unei ordini aparent ira╚Ťionale. Obsesiv, artistul ne atrage aten╚Ťia c─â lumea se pierde ├«n gesturile sale sc─âpate de sub control sau prea studiate chiar. Un univers antropocentric, da, f─âr─â ├«ndoial─â, se ive╚Öte la orizontul ├«ntreprinderilor sale artistice.

Vortexul de forme ╚Öi culori, polimorfismul pe care ├«l plaseaz─â pe frontul s─âu de lucru, un teritoriu psihotrop, ├«n aria c─âruia se recompune ╚Öi ├«ncearc─â s─â afle ├«ncotro se ├«ndreapt─â omul ╚Öi, ├«n aceea╚Öi m─âsur─â, el ├«nsu╚Öi, poate fi ├«n╚Ťeles prin conceptul jungian de individua╚Ťie, o cale spre Sine, un proces de augmentare a c├ómpului con╚Ötiin╚Ťei. Ritmurile cromatice trepidante, esen╚Ťele, contururile unor himere care se ivesc pe p├ónz─â sunt constituen╚Ťii unei g├óndiri artistice dispuse c─âtre experiment pentru a cunoa╚Öte, dar ╚Öi pentru sondarea sufletului unei lumi epuizate, ├«n deriv─â.

Tehnic, artistul se desf─â╚Öoar─â ╚Öi ajunge la Obiectul de fa╚Ť─â pornind de la desenul concret peste care, fin prestidigitator, suprapune schema abstract─â. Ansamblul de figuri, ├«nl─ân╚Ťuite ├«ntr-un dans frenetic, cumva ritualic, conturat cu migala unui desenator pasionat, doar se ├«ntrevedere, e tonul unei lumi pe care ├«l acoper─â o alt─â lume, cea general─â, mul╚Ťimea uniformizat─â, vacarmul unor spirite impersonale, calpe. Dansul surprins ├«n compozi╚Ťia plastic─â e tendin╚Ťa omului de a lupta cu iner╚Ťia, de a fi personal, de a se salva, de a deveni el ├«nsu╚Öi. Din acest motiv, a╚Ö numi arta sa, acest Obiect al lui Iulian Cop─âcel, drept o poetic─â a sinelui, f─âr─â doar ╚Öi poate, ├«ntemeiat─â existen╚Ťial, ÔÇ×un act al profunzimiiÔÇŁ (Bachelard), o dispunere ├«nspre ╚Öi ├«n sine, o obiectivare care ├«i ofer─â autorului posibilitatea s─â se echilibreze fiin╚Ťial. 

Privitorilor, printr-un procedeu riguros pus la cale, de ├«nl─âturare a inertului, li se ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â o preocupare pentru limbajul sufletului, o fenomenologie a unei interioriz─âri t─âcute ╚Öi, nelipsite, de un dramatism care r─âm├óne imprimat pe retin─â. Iulian Cop─âcel codific─â, determinat fiind de o voin╚Ť─â care nu ├«nl─âtur─â nelini╚Ötea, ci o proclam─â cu o exigen╚Ť─â lucid─â. Autorul chiar ajunge s─â inventeze o estetic─â pentru propria folosin╚Ť─â, denatur├ónd lucrurile ╚Öi ├«ncerc├ónd s─â ne fac─â s─â sesiz─âm inexprimabilul ├«n plasa unor structuri abstracte.

├Än chip util, desemn├ónd leg─âtura cu lucrurile care ├«nsumeaz─â, ├«n final, Obiectul plastic ├«n integralitatea sa, pictorul recurge la a da via╚Ť─â pe p├ónz─â unor detalii ├«n nuan╚Ťe de ro╚Öu. ├Än spa╚Ťiul acela, aflat ├«ntr-o forfot─â existen╚Ťial─â infinit─â, tu╚Öele de ro╚Öu constituie efectul declan╚Öator al unei simbolistici care neag─â suficien╚Ťa percep╚Ťiei obi╚Önuite. Din acest motiv, a╚Ö numi ╚Öi eu, precum Herbert Read arta lui Klee, Obiectul lui Cop─âcel ca fiind metafizic.

Avem, a╚Öadar, o metafizic─â a mi╚Öc─ârii, o reprezentare a acesteia care se adaug─â percep╚Ťiei Obiectului, o abolire a formei statice. Recunoa╚Ötem la Iulian Cop─âcel o dorin╚Ť─â de a sc─âpa de ÔÇ×concep╚Ťia contemplativ─â a peisajuluiÔÇŁ. Artistul vizual respir─â, din aceast─â perspectiv─â, un aer al unei depline libert─â╚Ťi a imagina╚Ťiei, ├«n aria c─âreia legile mi╚Öc─ârii sunt studiate cu aten╚Ťie.  

Obiectul┬álui Iulian Cop─âcel e orientat spre spectacolul uman, via╚Ťa sufleteasc─â fiind creatoare de form─â ca rezultat al unei necesit─â╚Ťi interioare pregnante, clocotitoare, v─âzute ca loc unde decel─âm substan╚Ťa lumii, suprafa╚Ťa ├«n care totul prinde culoare, linii de tot felul se str─âpung, merg ├«n paralel sau┬á┬áse amestec─â, ies sau intr─â ├«n tensiunea unei contingen╚Ťe ap─âs─âtoare, unde se tr─âie╚Öte sub un cer senin sau, din contr─â, acoperit de nori amenin╚Ť─âtori. Mai mult, arta, repet, metafizic─â, a artistului plastic Iulian Cop─âcel implic─â o comuniune panteist─â cu universul, dar ╚Öi o interiorizare ├«n c─âutarea sensului pierdut al omului aflat ├«n lume, o libertate de g├óndire ╚Öi de expresie care orchestreaz─â o arhitectonic─â a sinelui aflat ├«n c─âutarea sinelui, vie, vital─â.

Una peste alta, Iulian Cop─âcel este un narativ. Nu ├«nt├ómpl─âtor, Obiectul s─âu spune o poveste, creeaz─â un traseu al ├«n╚Ťelegerii a ceea ce ne comunic─â, ne deschide un complex orizont al vizualit─â╚Ťii, al imaginii. Cele treisprezece tablouri, cum afirm─â artistul, de altfel, au fost al─âturate suger├ónd ideea de evolu╚Ťie: a omului, a lumii, a sensului. Mai sunt, tot a╚Öa, dispuse unul dup─â altul, ├«nc─â dou─â panouri care reprezint─â o pagin─â de jurnal al artistului, respectiv portretul acestuia. 

Sintetiz├ónd, Obiectul (lui Iulian Cop─âcel) are extraordinara proprietate de a scoate din vacarm un context, o atmosfer─â. El ╚Ötie c─â abstractizarea pe care o ├«ntreprinde e o consecin╚Ť─â a unei st─âri a fiin╚Ťei, cu semnifica╚Ťie profund─â, e o proiec╚Ťie a unor semne ale unei experien╚Ťe a ├«n╚Ťelegerii metafizice pe care artistul vrea s─â ne-o comunice ├«n limbajul s─âu artistic. Un limbaj pe care ├«l descoper─â, cu fiecare linie trasat─â, cu fiecare ritm pe care ├«l integreaz─â ├«n armonia unor mi╚Öc─âri, ├«n muzicalitatea imaginat─â, ├«n tu╚Öe sub╚Ťiri sau ample de culoare, totul desemn├ónd ceva despre fluxul cosmic pe care artistul vizual ├«l g├ónde╚Öte ╚Öi ├«l simte deopotriv─â. Rotirea infinit─â a lumilor noastre, consemnat─â ├«n tablourile de fa╚Ť─â, ╚Ťine de o desf─â╚Öurare arhetipal─â a propriei interiorit─â╚Ťii care ascult─â de alte legi sau poate de nicio lege. E o alternan╚Ť─â de planuri, interior ÔÇô exterior, pe care o tr─âim cu to╚Ťii, la comun, cum s-ar spune. Oricum, dac─â vre╚Ťi, lucrarea ├«n integralitatea sa ne dezv─âluie sensibilitatea intim─â a unui artist preocupat de aventura umanului, concentrat pe acest veritabil cult al liniei care anim─â, d─â via╚Ť─â, libertate, fantezie, franche╚Ťe. ├Än fine, cred c─â ╚Öi pentru artistul vizual ie╚Öean pictura e, dup─â cum a subliniat la un moment dat Pierre Soulages, ÔÇ×o ac╚Ťiune care angajeaz─â ├«n acela╚Öi timp omul ╚Öi lumea. ÔÇô Omul: at├ót privitorul c├ót ╚Öi artistulÔÇŁ.

Obiectul (lui Iulian Cop─âcel) Autor: Alexandru Ovidiu Vintil─â

Pentru o vizualizare cat mai buna recomand vizionarea pe ecran mai mare, laptop, desktop sau tableta.

You Might Also Like